info@ambelikos.com​

Μοναστήρια & Εκκλησίες

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ AGROHOTEL ΑΜΠΕΛΙΚΟΣ

Μοναστήρια & Εκκλησίες

Ανακαλύψτε τα πολλά μοναστήρια του νησιού και βυθιστείτε στο ταξίδι της πίστης, της ιστορίας και του πολιτισμού τους.

ΜΟΝΉ ΤΙΜΊΟΥ ΠΡΟΔΡΌΜΟΥ

Διεύθυνση: (16Km)

Το μοναστήρι του Τιμίου Προδρόμου (Άγιος Ιωάννης ο Βαπτιστής) βρίσκεται στην περιοχή του δάσους του Τροόδους, στον Μέσα Ποταμό. Η Μονή "βρίσκεται ανάμεσα σε όμορφα βουνά καλυμμένα με πυκνά πευκοδάση, έχει πηγές γλυκού νερού κοντά σε ένα μικρό ποτάμι ή μεγάλο κατακλυσμό". Αυτό γράφτηκε τον 18ο αιώνα από τον Ρώσο περιηγητή Μπάρσκι κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του σε όλο το νησί, σημειώνοντας και περιγράφοντας όλες τις εκκλησίες και τα μοναστήρια που συνάντησε.

ΜΟΝΑΣΤΉΡΙ ΤΟΥ ΚΎΚΚΟΥ

Διεύθυνση: F966. (48 χιλιόμετρα)

Η Μονή Κύκκου είναι αφιερωμένη στην Παναγία και περιέχει μία από τις τρεις εικόνες που αποδίδονται στον Άγιο Λουκά τον Απόστολο και Ευαγγελιστή. Το μοναστήρι είναι το πλουσιότερο και πιο πλούσια διακοσμημένο μοναστήρι στην Κύπρο και οι τουρίστες το επισκέπτονται με λεωφορεία. Βρίσκεται στην περιοχή Marathasa σε μια βουνοκορφή σε υψόμετρο 4.320 ποδιών. Η ίδια η εικόνα είναι καλυμμένη με επιχρυσωμένο ασήμι και βρίσκεται σε ένα προσκυνητάρι από φίλντισι και κέλυφος χελώνας που βρίσκεται μπροστά από το τέμπλο (η σειρά των εικόνων σε έναν μακρύ διακοσμημένο ξύλινο τοίχο που χωρίζει το ιερό από τον υπόλοιπο ναό). Η Μονή ιδρύθηκε μεταξύ 11ου-12ου αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του αυτοκράτορα Αλέξιου Κομνηνού Α΄ (1081-1118 μ.Χ.).

ΜΟΝΑΣΤΉΡΙ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΙΩΆΝΝΗ ΛΑΜΠΑΔΙΣΤΉ

Διεύθυνση: Καλοπαναγιώτης (48 Km)

Αν και αρχικά ήταν μοναστήρι, στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα συγκρότημα τριών εκκλησιών: του Αγίου Ηρακλειδίου, του Αγίου Ιωάννη Λαμπαδιστή και ενός λατινικού παρεκκλησίου, οι οποίες μοιράζονται μια τεράστια ενιαία στέγη από ξύλο. Κατά τη διάρκεια της ιστορίας του, το συγκρότημα έχει υποστεί εργασίες αποκατάστασης και ανακατασκευής. Η Μονή βρίσκεται στα περίχωρα του χωριού Καλοπαναγιώτης στα βουνά του Τροόδους. Πρόκειται για ένα ακόμη παράδειγμα από τις ελάχιστες εκκλησίες που έχουν άγνωστη ημερομηνία ίδρυσης.

ΜΟΝΑΣΤΉΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ ΤΡΙΚΟΥΚΙΏΤΙΣΣΑΣ

Διεύθυνση: E804. (28 χιλιόμετρα)

Αυτό το μοναστήρι είναι αφιερωμένο στην Παναγία ("Παναγία") και βρίσκεται 2 χλμ. από την περιοχή του Προδρόμου. Η εκκλησία είναι κατασκευασμένη από πέτρα και έχει ξύλινη στέγη με κεραμίδια. Σε ένα υπέροχο γραφικό περιβάλλον, η εκκλησία έχει ενδιαφέρουσα αρχιτεκτονική με πέντε παλιά κελιά που σώζονται μέχρι σήμερα. Μια άλλη πτέρυγα έχει χτιστεί με δεκαπέντε κελιά. Η Μονή Παναγίας Τρικουκιώτισσας τελεί υπό την προστασία και τη συνδρομή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Κύπρου.

ΜΟΝΑΣΤΉΡΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΊΑΣ ΧΡΥΣΟΚΟΥΡΔΑΛΙΏΤΙΣΣΑΣ

Διεύθυνση: (14 Km)

Αυτό το μοναστήρι βρίσκεται στο Κουρδάλι. Ιδρύθηκε τον 16ο αιώνα και έχει κηρυχθεί ως αρχαίο μνημείο. Δεν γνωρίζουμε πότε έγινε η διάλυσή της, αλλά η εκκλησία της, η οποία είναι η μεγαλύτερη και πιο γραφική από τις αρχαίες εκκλησίες της περιοχής της Σολέας, έχει διατηρηθεί. Το 2006, η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την επανίδρυση αυτής της Μονής. Από τα μέσα του 2005, η πρώτη καλόγρια έχει ήδη εγκατασταθεί στο Κουρδάλι.

Μονή Τιμίου Σταυρού

Διεύθυνση: Omodos. (25 χιλιόμετρα)

Το στολίδι και η πραγματική υπερηφάνεια και χαρά του Ομόδους είναι το Μοναστήρι του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, που είναι χτισμένο στην καρδιά της κοινότητας. Υψώνεται μεγαλοπρεπώς και με την επιβλητική του παρουσία γίνεται σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου. Η Μονή του Τιμίου Σταυρού είναι ένα από τα παλαιότερα και ιστορικότερα μοναστήρια του νησιού. Η αρχιτεκτονική της Μονής είναι χαρακτηριστική. Πρόκειται για ένα τεράστιο, διώροφο συγκρότημα σε σχήμα (του ελληνικού γράμματος) Π που περιβάλλει την εκκλησία στα βόρεια, δυτικά και νότια με τα ψηλά κελιά και τις θολωτές καμάρες. Μπορεί κανείς να εισέλθει στην αυλή από μια θολωτή είσοδο, τη λεγόμενη "καμαρόπορτα", η οποία βρίσκεται στη βόρεια πλευρά. Η παράδοση αναφέρει ότι η τοξωτή πόρτα, η οποία μοιάζει με εκείνη ενός φρουρίου, με τα βαριά, διπλά σταυροθόλια, δεν άνοιγε όταν έφταναν οι Τούρκοι που σκόπευαν να βλάψουν το μοναστήρι. Η δυτική είσοδος που υπάρχει σήμερα στο τμήμα της πλατείας άνοιξε πρόσφατα. Το συγκρότημα αποτελείται από πολλά πέτρινα κελιά, κελάρια και ξενώνες/ξενώνες.

Παναγία Αράκα

Διεύθυνση: (14 Km)

Η εκκλησία της "Παναγίας της Αράκας" βρίσκεται στο βόρειο άκρο της κοινότητας Λαγουδερά και χτίστηκε τον 12ο αιώνα. Εσωτερικά κοσμείται από θαυμάσιες αγιογραφίες της βυζαντινής εποχής, μεταξύ των οποίων η εξαίσια αγιογραφία του Παντοδύναμου Θεού, καθώς και ένα ξύλινο τέμπλο του 16ου αιώνα. Το 1985, η εκκλησία προστέθηκε στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Σύμφωνα με μια παράδοση, κατά τη βυζαντινή περίοδο, ένας ευγενής της περιοχής, ο Λέων Αφέντης, είδε ένα γεράκι να κάνει κύκλους ενώ κυνηγούσε και σκέφτηκε ότι θα υπήρχε θήραμα στην περιοχή. Έτσι, στην προσπάθειά του να πιάσει το θήραμα βρήκε την εικόνα της Παναγίας και τότε ήταν που αποφάσισε να χτίσει ένα Μοναστήρι αφιερωμένο στην Παναγία.